vineri, 24 februarie 2012

Rentabilitate 

Gânditi-va ca la o productie medie de 40-80 Kg la hectarul de teren cultivat cu trufe, se obtine un venit anual de 30 de ori mai mare decât la vita-de- vie si de 60 de ori mai mare decât la porumb.
Un alt avantaj al acestei culturi îl reprezinta faptul ca aveti posibilitatea întrebuintati chiar si terenuri neadecvate culturilor traditionale: terenuri înclinate, pietroase si marginase, habitatul ideal al trufelor!








Cultura de alun vis-a-vis de cultura de vita de vie


    Firma noastră pe lângă propunerea de schimbare a modului de agricultură tradiţionala va ofera şi posibilitatea de a vă convinge asupra eficienţei unei culturi de aluni sau aluni micorizaţi, vă oferim câteva date comparative în raport cu o cultură de viţă de vie, date ce se pot verifica. Veţi putea remarca faptul că raportul costuri/ beneficii este net favorabil culturii de aluni sau aluni micorizaţi.

    În primul rând, plantarea puieţilor de alun sau de alun micorizat la rădăcină cu spor tuber (trufa neagră) se poate face în orice sezon : primăvară, vară şi toamnă datorită faptului că livrarea lor se face în ghivece. Terenul nu necesită multă pregătire şi avantajul este că pot fi utilizate si terenuri abrupte, mărginaşe sau pietroase.

     În al doilea rând, înfiinţarea culturii de aluni presupune o investiţie intre 3000-6000 de euro/ha, iar a unei plantaţii de aluni micorizaţi presupune o investiţie de 18600 euro /ha, iar preţul pentru infiinţarea culturii de viţă de vie este de 20000-23000 euro/ha. Cultura de alun poate dura între 40 şi 60 ani, iar costurile de întreţinere sunt minime. În cazul culturii de viţă de vie, costurile de întreţinere în primii 3 ani sunt de cca 2100 euro/an.

     De asemenea, rentabilitatea în cazul trufelor şi alunelor este mai mare decât în cazul oricărei culturi tradiţionale. Astfel, fiecare alun produce în primul an de producţie între 1-1,5 kg alune, adică 700 kg/ha (se cultivă cca 700-1000 de aluni pe hectar) şi 200-300 g de trufe negre adică 140 kg/ha. Ţinând cont de faptul că preţul alunelor din specia Tonda dei Giffoni şi Tonda Gentile delle Langhe, dar şi al altor specii care sunt cele mai căutate de pe piaţa internaţională, variază între 3-7,5 euro/kg ( la hipermarketul Kaufland alunele turceşti, cele mai slab cotate, costă 29-30 RON, adică 7 euro).

    Preţul de achiziţie al trufelor variază între 100-500 euro/kg, se observă deja că recolta din primul an de producţie amortizează investiţia, anii următori fiind mai productivi. În comparaţie, kilogramul de struguri s-a vândut anul trecut, în condiţiile unei producţii reduse, cu aproximativ 2 RON, iar litrul de vin cu 6 RON.

    În România se pot achiziţiona şi aluni Corylus Avellana la preţul de 1euro/bucată, dar de o calitate îndoielnică şi cu o producţie nevandabilă.
În plus, firma noastră preia atât producţia de alune, cât şi pe cea de trufe la preţul pieţei internaţionale.
Calculele sunt uşor de făcut, vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluzia acestei comparaţii dintre cultura alunilor, a alunilor micorizaţi şi cultura viţei de vie.

    Vă informăm că cei interesaţi de infiinţarea culturii de alun pentru sezonul de primăvară că preluăm comenzi pentru puieţii.
De asemenea , va putem oferi consultanţă de specialitate pentru analiza prealabilă a terenului, realizarea culturii şi livrarea plantelor la locul indicat de către dumneavoastra. De asemenea, putem fi contactaţi la următorul
numar de telefon: 0724388049
sau la email: trufe_romania@yahoo.com

Persoana de contact :George Ivan

_

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu